Projekt „Mirisi Dubrovnika“ - proizvodnja eteričnih ulja od autohtonih aromatičnih biljaka

Provedene aktivnosti

Sa uzgojem aromatičnog bilja je započeto 2010.godine nabavkom i sadnjom 10 000 sadnica kadulje na poljoprivrednim površinama jednog od zadrugara, što je financijski pomogla Županija Dubrovačko – neretvanska i općina Župa dubrovačka.

Organiziranjem kooperanata proizvodnja je proširena na uzgoj lavande i ružmarina.

Ulaganjima zadruge kupljena je parna destilerija i započeto sa destilacijom zasađenog bilja. Također destiliramo bilje ubrano iz prirode poput bora, lovora, smilja i dr. što proizvodima daje orginalnost i ekološku čistoću.

Proizvodnju eteričnih ulja i hidrolata nadopunili smo proizvodnjom mirisnih sapuna.

Proizvodi su zapakirani, brendirani i na tržištu se prodaju pod nazivom „Mirisi dubrovnika“.

Daljnje aktivnosti na razvoju projekta

Braniteljska zadruga EKO – ŽUPA pokrenula je projekt radnog naziva Dubrovačka povijesna baština "Samostan sv. Vicent", Projekt se realizira na zakupljenom zemljištu i objektima Dominikanskog reda u naselju Čelopeci u ruralnom dijelu Župe dubrovačke.

Na dijelu zakupljenog zemljišta planiran je park sa aromatičnim i začinskim biljem koje bi se obrađivalo u dijelu samostana, te proizvodilo eterično ulje i začini.

Na dijelu zemljišta postoje određene površine sa samoniklim biljem od čega je najviše lovora, koje je potrebno očistiti. Kako je lovor pogodan za preradu – destilaciju planira se iskoristiti.

Galerija