Projekt „Zelena kapljica“ - Uzgoj maslina i proizvodnja maslinova ulja

Dosadašnja ulaganja

Vrijednost masline kao mediteranske voćne vrste, hranjiva i ljekovita vrijednost ploda masline i maslinova ulja, tradicija uzgoja maslina u našem priobalju, te visoka cijena ulja, razlog su za donošenje odluke o podizanju novih maslinika i obnovi starih maslina. Maslinarstvo je danas iznimno profitabilna grana. Da bi posve uspjeli u ovoj proizvodnji potrebno je puno znanja, strpljivosti i marljivog rada, te prihvaćanja suvremenih načela proizvodnje maslinova ploda i ulja.

Uzgoj maslina i proizvodnju maslinova ulja započela su dva zadrugara na obiteljskom gospoarstvu 2006. godine.

Kroz vremensko razdoblje od pet godina obnovili su 270 i zasadili 80 novih sadnica maslina u što je uloženo cca 75 000,00 kn.

Peradu maslina obavljaju u uljarama na području Županije Dubrovačko – neretvanske, a skladištenje u kvalitetnim inoks posudama na svom posjedu.

Plasman maslinova ulja uglavnom ekstra djevičanskog je moguć na prostoru ove županije, ali samo u refuzi što znatno smanjuje cijenu ovog zaista vrhunskog proizvoda.

Ulje je zapakirano na kvalitetan način te se u bocama od 0,75 l, 0,50 l, 0,25 l i 0,10 l plasira u trgovinama i suvenirnicama na Dubrovačkom području.

Buduća ulaganja

Uspjeh starih nasada, a pogotovo novih, ovisi o njezi sadnica u prvim godinama života. Ako ne uspijemo instalirati sistem navodnjavanja morat ćemo svaki tjedan dovoziti vodu i zalijevati nasad. To je potrebno činiti i u drugoj vegetacijskoj godini, dok maslina ne razvije dovoljan korjenov sistem za samostalno odupiranje suši.

U tom smislu neophodna su ulaganja u sustav navodnjavanja zasađenih maslinika kroz izgradnju sustava za navodnjavanje.

Dugoročni plan razvoja projekta

U dugoročnm razdoblju nastavili bi sa sadnjom maslina na zemljištu u posjedu zadrugara, te kvalitetnijem nastupu kroz brendiranje proizvoda ove Braniteljske zadruge.

Na području općine Župa dubrovačka posljednjih godina populariziran je uzgoj maslina, te je putem poticaja i izvan toga zasađeno i obnovljeno više od 10 000 sadnica maslina.

Ovisno o daljnjem interesu zadrugara kao i kooperanata planira se pristupiti izgradnji uljare kapaciteta 350-400 kg ploda jer na razini ove općine za sada takvo nešto ne postoji.

Galerija